ftr1

A Birthday Vacation – Mangrove Tour

This article is originally posted at Fyna Here. MyLangkawiDeals would like to thank the blogger for permission to post this.

Hi semua…Assalamualaikum

Ok start our day with mangrove tour…aktiviti ni korang wajib buat bila datang ke Langkawi…sebab diorang akan pusing2 pulau…bestnyaman je rasa.

Fyna seorang yang organize bila nak ke mana2…kena ada plan and bajet masa dengan tepat…kalau tak…tak seronok pergi mana2…jadi Fyna dah set…ok pagi ni kita akan pergi mangrove tour.

Fyna dah search dekat blog banyak suruh buat mangrove tour…ada yang kata best ada yang kata tak best. Ada yang cakap RM 30 je pusing pulau…ada yang cakap life jacket, kalau nak pakai kena duit and so on…

Fyna tengok banyak pakej2…ada yang 1 jam, 2 jam and paling lama 4 jam. Kalau takat nak pusing2 pulau 1 jam baik tak payah…tak enjoy kan…Fyna nak relax and enjoy the view…so Fyna search punya search…Fyna tertarik dengan pakej dari https://mylangkawideals.com/

GEOFOREST PARK DAY TOURS – HIGHLIGHTS

  • Bat Cave
  • Fish Farm
  • Eagle Watching
  • Crocodile Cave
  • Andaman Sea Tour
  • Island Beach Swimming
  • Lunch at Floating Restaurant

* ada transport untuk ambil dari hotel and hantar ke hotel…na ni best sebab tak payah susah2 nak drive dah kan?

Get tickets to Kilim Mangrove Boat Tours here.

Sehari sebelum mangrove tour…korang kena call diorang dulu untuk comfirmkan…so diorang akan bagitau pukul berapa driver nak pick up…pukul 9 pagi diorang suruh tunggu di lobby.

Pukul 9, Fyna dah di lobby and 9.10 van datang pick up Fyna and adik…excited sangat nak ke sana…dari hotel ke Kilim Geoforest ambil masa dalam 30 minit…tapi ok lah van pun ekon kuat hihi.

Tepat pukul 10 kami sampai di sini…alhamdulilah…tak sabarnya bila tengok bot2 ni…diorang bagi masa 20 minit untuk rest so boleh la ke toilet or apa2.

Bat Cave
Bat Cave ni busuk sikit la tapi tak lah strong sangat…kelawar kat sini tidur je…hihi so tak bahaya…view kat gua kelawar ni sangat cantik tau! so jangan lupa snap gambar banyak2

Fish Farm
Budak2 yang kerja di sini semua orang tempatan…tapi yang suprisenya diorang boleh cakap bahasa asing juga like English, Arab, Korean and Japanese…wuu sangat2 respect…kat sini ada macam2 jenis ikan…akan ada sorang yang entertain kita…tapi Fyna punya group Fyna and adik saja melayu…yang lain Korean and Kazakhstan.

Time ni memang sangat2 panas…bila ke sini semua terus ke tempat teduh…Fyna and adik saja yang ikut budak yang nak entertain tu hihi…dia akan bawa 1 baldi penuh dengan isi ikan mentah and buang ke dalam kolam so ikan2 akan berebut makan…ha tu je la…tapi seronok tenogk ikan kat sini gemok2…kat sini ada minum2 but tak ada dalam pakej…sini juga ada toilet if korang nak terkucil ke kan…view kat sini sangat2 cantik!! ok jom layan gambar fyna hihi.

Crocodile Cave
Masa lalu dalam gua ni…bot perlahan je…semua sunyi je…so bila dah keluar dari gua baru our tour guide cakap ini adalah gua buaya…semua macam ha???? ada buaya ke? dulu ada buaya…sekarang dah tak ada…fuh selamat…seram juga bila kata gua buaya ni…gua ni gelap tau…so bila masuk mcam waaaa gelap.

Tiba2 bot ni berhenti dekat sini…bila bot berhenti saja banyak monyet2 datang ke bot…tour guide dah beritahu barang2 semua kena peluk…nanti monyet ambil. Memang monyet tu keliling bot ni, seram pun ada hihi…at last dia dapat ambil air mineral…so Fyna tanya…eh dia minum air tu? Tour guide kami cakap…selalu pengunjung akan bagi makanan kering like keropok atau biskut…so monyet ni akan dahaga sebab tu kalau ada botol mineral diorang akan ambil…ohhh macam tu rupanya…kasihan la pula.


Eagle Watching
Then kami stop dekat 1 kawasan ni…tersangat banyak burung helang…takes time jugalah nak nampak burung ni dari dekat so kami tengok dari jauh je la…tapi banyak betul…and berlegar2 di kawasan ni je.

Lunch at Floating Restaurant
Lunch time! Masa sampai di sini…semua meja dah di set mengikut group…rasanya group Fyna paling panjang hihi…lunch nothing much…just nasik goreng…ikan goreng tepung…sup sayur and air oren…rasa ok juga.

Dah lapar kan…ngap terus la…kalau tak cukup boleh je order…tapi ini pun dah banyak sebenarnya.

Andaman Sea Tour
Bila sampai di laut Andaman ni…semua kena pakai life jacket…sebab laut ni dalam and bot akan laju…di sini juga kena turn off mobile data ke aeroplane mode sebab sempadan Thailand…takut nanti di cas roaming pula…tak banyak gambar di sini sebab bot laju hihi…tapi best…korang boleh tengok vlog fyna ye time bot ni tengah laju hehe.

Island Beach Swimming
Then sampai ke sini 30 minit untuk mandi laut and rest2…adik Fyna mandi…tapi Fyna malas mandi…susah pula nak tukar baju nanti kan hihi…laut sini bersih dan cantik…group kami saja ada…so bebas nak mandi mana2…plus kecil saja pulau ni…btw masa di sini nampak family che ta tengah photoshot…wahhhhh and best part dapat tengok anak che ta aaisyah tu dari dekat…masyallah…comey gila…gebuuuuuuuu teringin nak pegang tapi segan la kan hihi.

Lepas mandi di sini kami terus balik…sampai pukul 2 petang and dalam 10 minit van datang and hantar ke hotel…what a fun day…tapi kepada yang nak juga join Mangrove Tour ni jangan lupa pakai sunblock ye…nanti akan burn.

Seronok join Mangrove tour ni…boleh pusing2 pulau…our tour guide sangat2 best and sempoi…plus Fyna and adik saja Melayu, so dia banyak berbual dengan kami and bagi lebih perhatian la…cewah hihi…and Fyna juga tak perlu tunggu lama2 sebab semuanya on time…

This article was originally posted by FynaHere.com.